Siste blogginnlegg fra Oslo

Mye har skjedd den siste drøye måneden i UNICEF Norge. Den 20. november fylte FN sin konvensjon om barnets rettigheter 30 år (!), og dette skulle selvsagt markeres stort. Det har vært en del kreativt arbeid som har omhandlet hvordan våre samarbeidspartnere kan bli involvert. I løpet av oktober og november har jeg brukt mye tid på å planlegge den såkalte DNA-kampanjen i forbindelse med jubileet. Jeg var en uke på Svalbard i Longyearbyen i midten av november. Vi har nemlig kodet FN sin barnekonvensjon i syntetisk DNA (send meg en DM om du lurer på noe om den prosessen ?), og dette DNAet ble lagret i permafrosten i arktiske fjell på Svalbard – i Arctic World Archive. Dette kan jo sies å være en symbolsk handling da verdens viktigste dokument (FN sin barnekonvensjon) har blitt lagret til evig tid på verdens sikreste sted. I tillegg er det også en reell trussel at dokumenter lagret i skyen forsvinner eller ender opp med å forandre seg over tid. Arctic World Archive er derfor utviklet for å sikre at vårt digitale minne er tilgjengelig for fremtidige generasjoner, i en verden der færre og færre steder er trygge fra ulike katastrofer.

 

 

 

 

 

 

På Svalbard plana jeg en seremoni i forbindelse med lagringen av konvensjonen og engasjerte store deler av lokalmiljøet – lokalstyreleder (øverste politisk valgte leder på Svalbard), ungdomsråd og andre aktører i næringslivet som Hurtigruten og restauranter. I tillegg deltok en skoleklasse ved Longyearbyen skole, og det hele gikk veldig fint for seg med omvisning i gruve 3 der arkivet ligger. På kvelden feiret vi begivenheten på hotellet Funken Lodge som er eid av Nordic Choice, en av våre samarbeidspartnere. Det kom over 100 (!) barn og mange foreldre, og vi spilte Kahoot, spiste kake og hørte på vakker barnesang =) Siste dagen før vi dro fikk vi også med oss nordlys!!! Så alt i alt en veldig busy, men innholdsrik jobbuke på et av de merkeligste og mørkeste stedene jeg noen gang har vært.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrige uke var jeg også en tur i Genève fordi den årlige rapporten til UNICEF globalt kalt Humanitarian Action for Children (HAC) ble publisert. Den sier noe om hvor mange barn i verden som trenger hjelp i 2020 og understreker viktigheten av gode partnere og tilstrekkelig med funding. Aldri tidligere har så mange av verdens barn hatt behov for nødhjelp. Ett av fire barn bor i et land som er rammet av konflikt eller krise. Også antall barn på flukt er historisk høyt. Den største årsaken er konflikt, men også sult, smittsomme sykdommer og ekstremvær forårsaket av klimaendringer tvinger millioner av mennesker til å søke livreddende hjelp. Vi i UNICEF Norge dro med to av våre samarbeidspartnere, Norwegian og Kahoot, og det var et svært inspirerende event i FN-palasset (the Palais des Nations) med en rekke spennende talere. De greide virkelig å få frem viktigheten av UNICEFs sitt arbeid for barn i dag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ellers har jeg jobbet med et spennende prosjekt med en sosial virksomhet og samarbeidspartneren vår Norwegian. Jeg har vært med i planleggingsfasen og deltatt i kundemøtene, både her i Nydalen og i Norwegian sine lokaler på Fornebu. Det bærekraftige (og veldig kule) samarbeidet blir lansert neste mandag 😀

I tillegg har jo forberedelsene til Malawi tatt seg opp. Jeg drar jo om en måneds tid. Jeg har begynt å innse hvor mye jeg må få pakket i de to koffertene som skal med ned. Alt fra sminkefjerner, sanitetsprodukter, deodorant, myggspray og solkrem til sengetøy, dyne, sovepose, ulltøy, regntøy, sommerklær, hodelykt, lommelykt osv, osv. Klimaet er svært skiftende i løpet av tiden jeg er der. Det er også lite man får tak i Lilongwe, og jeg har fått beskjed om å ta med meg alt jeg trenger til 6 måneder ? ? ?

Det blir også bra å få Mandius hjem snart og kjøre en overlapp face-to-face. Det har vært mye skype og messenger calls i løpet av de siste månedene, og det har vært bra med kontinuerlig kontakt og utveksling av tips og triks!